Увійти|Зареєструватися
Авторинок
Стрічка
Бортжурнали
Автомобілі
Блоги
Автосервіси
Характеристики та огляди
Новини
Все для авто
Увійти
Зареєструватися
|

Як працюватиме електромобіль узимку?

Адміністратор
CO2 NEWSавтор: CO2 Team
15 грудня 2021
|
2417
Поділитися:

Турбуєтеся про різке похолодання, яке зупинило ваш електромобіль? Тут ми пояснимо як холодна погода впливає на електромобілі.

Низькі температури не тільки приносять із собою лід та сніг, але також впливають на манеру водіння та поведінки автомобілів. Електромобілі, зокрема, страждають від холоду, але це не означає, що вони не працюють в умовах зледеніння.

Як зима впливає на електромобілі?

  • Найбільший ефект, який холодна погода має на електромобілі, - це скорочення їх максимального запасу ходу.

Це пов'язано з тим, що низькі температури негативно впливають на батареї, які використовуються для зберігання електроенергії. Простіше кажучи, батареї використовують хімічні реакції для поглинання та вивільнення електрики. Низькі температури уповільнюють ці реакції, що у свою чергу знижує продуктивність акумулятора.

Літій-іонні батареї (найпоширеніший тип, що використовується в електричних та гібридних автомобілях) працюють, коли іони літію переміщуються від анода до катода в батареї – процес, що створює електрику. Холод уповільнює процес і зменшує продуктивність акумулятора.

Наприклад, Renault заявляє, що його останній ZOE зможе проїхати 470 км, якщо ви їдете зі стабільною швидкістю 50 км/год за температури зовнішнього повітря 20 градусів за Цельсієм. Якщо температура впаде до -15 градусів за Цельсієм, то та сама машина, рухаючись з тією ж швидкістю, проїде всього 354 км.

Звичайно, чим швидше ви їдете, тим менший діапазон; за мінусових температур ви можете розраховувати на запас ходу менше 160 км у ZOE на швидкості 120 км/год.

  • Інший ефект холодної погоди полягає в тому, що швидкість заряджання від громадських станцій швидкої зарядки може бути нижчою.
Tesla зазначає, що екстремальні холоди можуть призвести до зниження швидкості зарядки на її станціях Supercharger, і те саме може бути справедливим і щодо загальнодоступних точок заряджання інших постачальників.

Чи варто хвилюватись при їзді на електромобілі взимку?

Крім того, щоб стежити за прогнозованим запасом ходу вашого автомобіля, а також за погодою та дорожніми умовами, турбуватися нема про що. Однак, слід мати на увазі, що електромобілі загалом важчі за бензинові та дизельні моделі. Це означає, що їхні гірки важче контролювати, тому в поганих умовах ще важливіше їхати повільно та обережно.

Це можна пом'якшити, інвестувавши в гарний комплект зимових шин для вашого автомобіля, що також важливо для електричного або гібридного автомобіля, як і для чисто бензинового або дизельного.

Ось 8 корисних порад про те, як отримати максимальну віддачу від вашого електромобіля цієї зими і залишатися в безпеці в складних умовах.

1) Попередньо підготуйте свій автомобіль

В наш час більшість електромобілів пропонують можливість попередньо кондиціонувати вашу машину перед виїздом. Зручна функція дозволяє вибрати оптимальну температуру для вашого електромобіля, перш ніж виходити з дому вранці. Ваша машина вже буде на ідеальному рівні підігріву перед тим, як вирушити на роботу.

Це виявляється надзвичайно корисним за нижчих температур, які ми відчуваємо взимку, і дозволяє автомобілю економити батарею. Програма ефективно керує нагріванням після досягнення бажаної температури, а це означає, що для обігріву автомобіля використовується найменша кількість енергії. Водій випробовуватиме одну постійну температуру. У порівнянні з автомобілями, що працюють на внутрішньому паливі, водієві найчастіше доводиться регулювати температуру від занадто низької до занадто високої!

2) Використовуйте рекуперативне гальмування

Регенеративне гальмування дуже зручне протягом усього року, але особливо в зимові місяці, коли ви намагаєтеся максимально збільшити ємність акумулятора та запас ходу. Якщо у вашого електромобіля є рекуперативне гальмування, він поступово перезаряджатиме акумулятор, коли ви уповільнюєте автомобіль, що продовжує термін служби акумулятора.

Ще одна перевага рекуперативного гальмування – це мінімізація ймовірності втрати контролю над автомобілем на небезпечному дорожньому покритті та занесення. Це відбувається через те, що двигун поступово уповільнює автомобіль до повної зупинки. Внаслідок поїздки на електромобілях у зимові місяці набагато безпечніше та стабільніше, ніж на звичайних автомобілях із двигуном внутрішнього згоряння.

3) Паркування у гаражі

Парковка в гаражі може істотно вплинути на продуктивність акумулятора, оскільки вона триматиме машину в теплі, коли ви не користуєтеся нею. Батарея утримуватиме заряд набагато ефективніше, якщо не опускатися до мінусових температур щоночі. Те саме стосується і паркування в громадському місці. По можливості намагайтеся завжди вибирати варіант у приміщенні.

4) Використовуйте економічний режим

Хоча еко-режим має тенденцію означати кілька різних речей залежно від того, який у вас електромобіль, дві речі можна сказати напевно - це допоможе вам знизити енергоспоживання та збільшити запас ходу вашого автомобіля. Еко-режим допоможе звести нанівець деякі впливи низьких температур на ваш електромобіль, зменшивши швидкість, з якою ви можете розганятися, а також обмеживши кількість енергії, яка використовується для обігріву автомобіля.

Якщо у вас є iPhone, ви, швидше за все, в якийсь момент використали режим зниженого споживання енергії. Думайте про еко-режим своїх електромобілів так само, як про режим зниженого енергоспоживання вашого iPhone - він може виручити в деяких важких ситуаціях.

5) Сплануйте свою подорож

Хоча це може звучати як здоровий глузд, завжди не забувайте планувати свою подорож, особливо якщо маршрут і пункт призначення вам незнайомі, щоб не витрачати дорогоцінний заряд. Додатковим ефектом є те, що точки зарядки більш затребувані, а це означає, що ви можете чекати довше, ніж зазвичай, щоб зарядити свій електромобіль.

Уникайте довгих черг, заздалегідь плануючи подорож.

Існує безліч мобільних додатків, які повідомлять вам, де на вашому маршруті знаходяться найближчі точки зарядки.

6) Регулярно перевіряйте компоненти

Хоча в електромобілях використовується набагато менше рухомих частин, ніж в автомобілях з ДВЗ, зима, як і раніше - найважча пора року для компонентів. Ось чому водіям електромобілів рекомендується регулярно перевіряти свої автомобілі на предмет загальних проблем технічного обслуговування, таких як стан шин, гальм та двірників.

7) Не дозволяйте заряду батареї опускатися надто низько

Як ми вже згадували, зимові місяці сильно впливають на акумулятор вашого електромобіля, що в деяких випадках призводить до скорочення запасу ходу. Щоб нагріти акумулятор, коли ви починаєте використовувати електромобіль, система керування резервує близько 20% заряду.

Важливо не допускати падіння нижче 20%, а в ідеалі – не нижче 50%. Це збільшить вашу похибку на випадок, якщо ви заблукаєте і не знаєте, звідки прийде наступний заряд. Ваш електромобіль зможе комфортно прогріти акумулятор протягом наступних 100 км, перш ніж опуститься нижче за рівень 20%.

8) Регулярно накачуйте шини

І остання порада, щоб переконатися, що ваш електромобіль налаштований на зиму, це регулярно накачувати шини. Причина цього полягає в тому, що взимку температура падає, шини електромобіля починають стискатися при падінні тиску повітря. Ось чому важливо виявляти особливу пильність у зимові місяці та стежити за тим, щоб ваші шини були повністю накачані для забезпечення максимального зчеплення з дорогою у будь-який час.

За матеріалами vanarama.com
ПопулярнеЗарядна інфраструктура
Читати в Facebook
G
Читати в Google News
Читати в Telegram

Коментарі

Увійдіть або зареєструйтеся, щоб писати коментарі, задавати питання та брати участь в обговоренні

Зареєструватися