Увійти|Зареєструватися
Авторинок
Стрічка
Бортжурнали
Автомобілі
Блоги
Автосервіси
Характеристики та огляди
Новини
Все для авто
Увійти
Зареєструватися
|

Підготовка електромобіля до зими: все що потрібно знати

Адміністратор
CO2 NEWSавтор: CO2 Team
20 листопада 2023
|
1885
Поділитися:

Ще недавно "подолати зиму на електромобілі" було рівнозначно - прийняти квест героя. На щастя, технологічний прогрес у галузі акумуляторів за останні кілька років виявився кардинальним. Що потрібно знати, щоб безтурботно їздити на електромобілі в холодну погоду? Ми зібрали для вас основні вказівки та поради.

Як холод впливає на ваш електромобіль?

Втрата запасу ходу

Можливо, ви помітили, що акумулятор вашого смартфона розряджається швидше, коли ви проводите день на вулиці посеред зими. Те саме явище можна спостерігати з запасом ходу електромобіля в холодну погоду. 

Пояснення чисто хімічне. Простіше кажучи, чим нижча температура, тим більше сповільнюються хімічні реакції всередині акумулятора. Це означає, що акумулятор втрачає заряд, стає менш ефективним і швидше розряджається.

Електромобілі реагують на зиму по-різному

Дослідження Recurrent

Діаграма (нижче) порівнює 12 популярних моделей електромобілів, щоб показати втрату запасу ходу при низьких температурах порівняно з ідеальною температурою для водіння (це та температура, при якій конкретна модель бачить найвищий середній діапазон).

Цей аналіз включає зведені та анонімні дані за зиму 2022-2023 років з понад 10 000 транспортних засобів.

Усі дані про зимовий діапазон у цій діаграмі перевіряються за допомогою реальних даних на землі, (включаючи всі реальні зміни, такі як нерівний рельєф, змінна швидкість водіння та використання, календарне старіння акумулятора) зібраних із бортових пристроїв або даних про вхід/вихід енергії.

Вони показують середнє очікування для зимових умов водіння в низці реальних випадків використання.

Зниження продуктивності зарядки

Під час дуже холодних періодів ваш електромобіль також може обмежити кількість споживаної енергії, тобто заряджання займатиме більше часу. Це тим більше помітно при швидкій зарядці. Більше того, на зарядні станції також впливає падіння потужності, що постачається. Це явище посилюється відсутністю покрівлі чи захисту на більшості громадських зарядних точок.

Залежно від технології батареї на борту вашого EV, різкі похолодання певною мірою впливають на запас ходу та продуктивність заряджання. На щастя, більшість електромобілів, які зараз продаються, розроблені для підтримки високого рівня продуктивності взимку.

Серед прогресу, досягнутого в акумуляторах для електромобілів, одним помітним удосконаленням є впровадження ефективних систем керування температурою. Вони гарантують, що батарея залишається в межах належної температури та мінімізує негативний вплив холодної погоди.

Чи можна вмикати електроопалення взимку?

Система опалення є найбільшим "пожирачем" електроенергії. Але все не настільки критично як може здаватися.

Ми повинні розрізняти тепловий насос і резистивне нагрівання.

Резистивне нагрівання – схоже на обігрівач для вашого будинку. Електрика проходить через провідник для виробництва тепла, і це тепло спрямовується в кабіну через вентилятор. Хоча майже 100% споживаної енергії перетворюється на тепло, це енергоємний процес. Якщо ви забираєте енергію від батареї, щоб перетворити її на тепло, це буде прямим ударом у ваш радіус дії.

Тепловий насос – цей метод дуже схожий на кондиціонування повітря, але інвертований. Повітря забирається ззовні та проходить через конденсатор, який містить холодоагент. Цей розчин стискається, що підвищує температуру, дозволяючи гарячому повітрю закачуватися в кабіну. Цей процес, хоч і енергоємний, набагато ефективніший. 

Резистивне нагрівання споживає приблизно 2 - 4 кВт на відміну від теплового насоса, що споживає 0,5 - 1 кВт.

Отже, електричне резистивне нагрівання споживає приблизно в 2-6 разів більше енергії, ніж тепловий насос. 

Доброю новиною є те, що теплові насоси стають все більш поширеними на борту нових моделей електромобілів, які надходять на ринок. Було б доцільно перевірити цей момент перед покупкою електромобіля, особливо якщо ви обираєте старішу модель.

Як щодо енергоспоживання другорядного обладнання, такого як фари та склоочисники?

Для іншого бортового обладнання (радіо, склоочисники та фари) споживання енергії є незначним. Наприклад, фари споживають у середньому 120 Вт, а склоочисники та радіо — менше 100 Вт. Тому, вони не мають особливого значення і їх можна використовувати в холодну погоду.

А як щодо зимової гуми для електрокарів?

Чи потрібні електромобілям спеціальні зимові шини? Чи є різниця між зимовою гумою для електромобілів і автомобілів з ДВЗ? Які шини вибрати для свого електромобіля? Давайте розберемося!


Чи обов’язково встановлювати зимові шини на ваш електромобіль?

Незважаючи на відмінності між електричними транспортними засобами та транспортними засобами з ДВЗ, потреба в зимових шинах однакова і її слід враховувати, коли температура падає нижче 7°C.

Чим відрізняються шини для електромобілів і автомобілів з ДВЗ?

Електромобіль не має таких же вимог до шин, як автомобіль з двигуном внутрішнього згоряння. Електромобіль важчий за авто із ДВЗ через акумулятор, який чинить більший тиск на шини. Тому для електромобіля доцільно обирати шини, здатні витримувати додаткову вагу.

Що стосується двигуна, то він видає максимальний крутний момент з перших же метрів. Таким чином, перенесення ваги є більш виразним та інтенсивним, ніж у автомобілі з ДВЗ, що призводить до неминучого зносу шин.

Нарешті, при проектуванні шин для електромобілів також слід враховувати шум. Оскільки, електромобіль не працює від ДВЗ, звук шин на дорозі набагато відчутніший. Тому виробники шин повинні враховувати це, розробляючи більш тихі шини, щоб зменшити шум, який відчувається в салоні.

Чи варто використовувати зимові чи 4-сезонні шини для свого електромобіля?

Якщо ви живете в міській місцевості, вибирайте шини «4 сезони». Таким чином, ви зможете подорожувати цілий рік, безпечно та за будь-якої погоди.

Останні покоління всесезонних шин усіх брендів уже схвалені для більшості електромобілів, незалежно від їх ваги. Серед різних асортиментів деякі зимові та 4-сезонні шини будуть більш адаптованими до вашого електромобіля.

Топ 10 основних порад щодо водіння електромобіля взимку

1. Захистіть свій електромобіль від холоду

Якщо ви збираєтеся припаркуватися на деякий час, краще це зробити на підземному/критому майданчику. Коли немає такої можливості, гарною ідеєю буде накрити автомобіль, щоб захистити його від холоду та запобігти накопиченню снігу чи льоду на вікнах. Простий брезент або антиморозний чохол зробить свою справу.

Якщо у вас немає брезенту, ви можете покласти шматок картону між склоочисниками та лобовим склом, а інший – на заднє лобове скло, щоб запобігти утворенню інею протягом ночі.

Важливо! Не рекомендується використовувати для видалення інею гарячу воду, оскільки різниця температур може послабити лобове скло.

Нарешті, ви можете нанести силіконовий спрей на стики дверей, гумові ущільнювачі, яким доводиться багато терпіти взимку, щоб вони не промерзли.

Очевидно, найкращим варіантом буде тримати свій електричний автомобіль в гаражі.

2. Попередньо підготуйте кабіну електромобіля

Якщо ваш електромобіль обладнано попереднім підігрівом або ви збираєтесь у довгу подорож, найкраще ввімкнути обігрів перед вирушанням. В ідеалі, вам слід увімкнути або попередньо налаштувати опалення на ввімкнення приблизно за 30 хвилин до виїзду, коли автомобіль ще підключений. Це дасть вам можливість використати джерело живлення від мережі, а не від акумулятора. А це означає, що ви вирушаєте в дорогу в найкращих можливих умовах і зменшуєте споживання енергії під час руху, оскільки вам потрібно лише підтримувати температуру в салоні, а не нагріватися з нуля. 

І якщо ви вирушаєте в дорогу одразу після заряджання, в результаті ви заощадите дорогоцінні кВт-год, оскільки ваш акумулятор був «попередньо нагрітий» перед подорожжю.

3. Використовуйте підігрів сидінь і керма

Підігрів керма та сидінь споживає менше енергії, ніж звичайна система обігріву салону. Якщо ви попередньо підготуєте свій електромобіль, як зазначено вище, підігріву сидінь і керма буде достатньо для комфортної подорожі.

4. Тримайте свій EV зарядженим

Щоб підтримувати акумулятор у відмінному стані, завжди рекомендується уникати його повного розряду. Це також важливо взимку, особливо якщо ви знаєте, що деякий час не будете користуватися своїм автомобілем. По можливості намагайтеся підтримувати рівень заряду батареї вище 20%.

Ви можете заряджати свій автомобіль протягом ночі, коли тарифи на електроенергію нижчі.

5. Переконайтеся, що тиск у шинах правильний

Тиск у шинах є основним фактором під час водіння взимку. Зі зниженням температури знижується і тиск у шинах. Якщо ви не підтримуєте рекомендований тиск у шинах, їм буде важче зчепити дорогу та сповільнити вас, коли вам це буде потрібно найбільше.

Ви можете перевірити базу даних електромобілів, щоб знайти найбільш ефективний тиск у шинах для вашого автомобіля.

6. Перевірте стан ваших шин

Ви можете згадати, коли востаннє перевіряли свої колеса? Крім тиску в шинах, хороша глибина різьби гарантує вам якомога краще зчеплення.

Ви також повинні добре стежити за будь-якими пошкодженнями та порізами, які можуть погіршитися з часом.

7. Керуйте автомобілем ефективно

Їдьте більш плавно. Змінити звички водіння важко, але є кілька принципів водіння взимку.

  • Повільно прискорюйтесь, щоб не втратити тягу.
  • Гальмуйте акуратніше.
  • Відпустіть акселератор і скористайтеся рекуперативним гальмуванням.
  • Передбачте світлофори та вчасно зменште швидкість.

8. Використовуйте рекуперативне гальмування

Рекуперативне гальмування є функцією більшості електромобілів. Саме тут автомобіль вловлює кінетичну енергію від гальмування та використовує її для підзарядки акумулятора. Це може бути особливо корисно взимку, оскільки це означає, що ви можете заряджати батарею, поки ви в русі, і збільшити запас ходу.

Щоб максимально використати рекуперативне гальмування, сповільнюйте швидкість плавно, а не різко. Ви будете менше використовувати гальма, зменшуючи ризик заносу.

9. Використовуйте еко-режим

Більшість електромобілів мають еко-режим, який допомагає збільшити запас ходу, вносячи деякі зміни в продуктивність автомобіля. Це може зменшити потужність обігрівача або затемнити фари для економії енергії. Взимку по можливості варто використовувати еко-режим, щоб зберегти ефективність акумулятора.

10. Будьте особливо обережними, їдучи по снігу або льоду

Електромобілі важать більше, ніж бензинові чи дизельні. Під час ожеледиці повільне й обережне водіння має вирішальне значення, оскільки втрата зчеплення може спричинити ковзання, з якого важко оговтатися.

Уникайте різких рухів, таких як різке прискорення та гальмування або різкий поворот.

Електромобілі також мають контроль стабільності та антиблокувальну систему гальм, яка може підтримувати керованість і зчеплення, відстежуючи вашу швидкість, зменшуючи пробуксовку коліс і активуючи гальма.

Деякі електромобілі також мають «зимовий» режим, спеціально розроблений для водіння взимку та покращуючи зчеплення з дорогою в ожеледі.

Зарядка електромобіля під час снігопаду чи сильного дощу

Заряджати електромобіль під дощем і снігом - безпечно. Це пояснюється тим, що і електромобілі, і зарядні станції оснащені шарами захисного матеріалу, який запобігає змішуванню води з електрикою, запобігає короткому замиканню та захищає від іскор чи втрати струму.

І наостанок, ось вам список речей, які потрібно зберігати в електромобілі взимку.

Зимові предмети першої необхідності для електромобілів:

  • Скребок для льоду та антиожеледні засоби.
  • Лопата для снігу
  • Ліхтарик і запасні батарейки.
  • Повністю заряджений мобільний телефон.
  • Портативний павербанк.
  • Комплект теплого одягу.
  • Аптечка першої допомоги.

Ми сподіваємося, що ця стаття допоможе вам протистояти холоду у вашому електромобілі.

ЕлектропедіяПопулярне
Читати в Facebook
G
Читати в Google News
Читати в Telegram

Коментарі

Увійдіть або зареєструйтеся, щоб писати коментарі, задавати питання та брати участь в обговоренні

Зареєструватися