Увійти|Зареєструватися
Авторинок
Стрічка
Топи
Бортжурнали
Автомобілі
Блоги
Автосервіси
Спільноти
Характеристики та огляди
Все для авто
Увійти
Зареєструватися
|

Сонячна енергія в Європі стане в 10 разів дешевшою за газ

Адміністратор
CO2 NEWSавтор: CO2 Team
02 листопада 2022
|
834
Поділитися:

Згідно з новим дослідженням енергетичної дослідницької компанії Rystad Energy, що базується в Осло, експлуатація газових електростанцій у довгостроковій перспективі обійдеться в 10 разів дорожче, ніж будівництво нових сонячних фотоелектричних потужностей у Європі.

Природний газ зараз дуже дорогий у Європі через падіння експорту російського газу.

Rystad Energy повідомляє:

«Спотові ціни на розташованому в Нідерландах газовому хабі Title Transfer Facility (TTF), головному орієнтирі для Західної Європи, зросли в середньому з 46 євро за МВт-год. У 2021 році до 134 євро за МВт-год. Цього року – зростання на 187%». А газ буде потрібен для виробництва електроенергії протягом зими.

Проте, очікується, що в 2023 році буде введено в експлуатацію понад 50 гігават (ГВт) нових сонячних і вітрових потужностей, а також до 30 ГВт ядерних потужностей, які зараз перебувають на техобслуговуванні, які французька багатонаціональна комунальна компанія EDF планує відновити.

Rystad Energy прогнозує, що ціни на TTF стабілізуються на рівні близько 31 євро за МВт-год до 2030 року, що наближає вирівняну вартість електроенергії (LCOE) існуючих станцій до 150 євро за МВт-год. Це все ще в 3 рази більше, ніж LCOE нових сонячних фотоелектричних установок. Щоб газові електростанції залишалися конкурентоспроможними, ціни на газ повинні знизитися до 17 євро за МВт-год, а ціни на викиди вуглецю — до 10 євро за метричну тонну, що, за словами Rystad Energy, «наразі немислиме».

Карлос Торрес Діас, голова енергетики Rystad Energy, сказав:

Ще деякий час газ продовжуватиме відігравати важливу роль у європейському енергетичному балансі, але якщо щось фундаментально не зміниться, то проста економіка, а також кліматичні проблеми схилять терези на користь відновлюваних джерел енергії.

Дослідження також показало, що до 2028 року нові потужності з виробництва чистої енергії, встановлені за кошти, які в іншому випадку були б витрачені на виробництво газу, досягнуть 333 ГВт – цього достатньо для виробництва 663 ТВт-год електроенергії.

Виробництва електроенергії з відновлюваних джерел було б достатньо, щоб замінити прогнозовану генерацію на газі того ж року.

До 2050 року нові потужності відновлюваної енергії будуть генерувати понад 2000 ТВт-год.

Це зростання генерації враховує лише вихід нових потужностей, розроблених з використанням «коштів від газу», і відповідає базовому прогнозу Rystad Energy, який передбачає, що 2385 ГВт сонячних фотоелектричних і вітрових потужностей, а також 520 ГВт батарей комунального масштабу буде встановлено до 2050 року.

За матеріалами electrek.co
БатареїЗелена енергетика
Читати в Facebook
G
Читати в Google News
Читати в Telegram

Коментарі

Увійдіть або зареєструйтеся, щоб писати коментарі, задавати питання та брати участь в обговоренні

Зареєструватися