Увійти|Зареєструватися
Авторинок
Стрічка
Топи
Бортжурнали
Автомобілі
Блоги
Автосервіси
Спільноти
Характеристики та огляди
Все для авто
Увійти
Зареєструватися
|

Укравтодор затвердив План заходів з підтримки електромобільності, підготовлений консультантами з Британії

Адміністратор
CO2 NEWSавтор: CO2 Team
24 січня 2022
|
1213
Поділитися:

План підготували британські консультанти у тісній взаємодії з Укравтодором та Командою підтримки реформ при Укравтодорі.

Документ вказує на ряд рішень, що сприятимуть впровадженню електротранспорту в Україні, а також дозволяє оцінити їх вплив на модель фінансування Укравтодору, зокрема у розрізі надходжень до Дорожнього фонду.

«Останні кілька років попит на сучасний електротранспорт в Україні постійно зростає. Так, наприклад, у 2021 році куплено та поставлено на облік на 19 % більше електрокарів ніж у 2020 році. Проте в загальній структурі їх ще мало: за минулий рік першу реєстрацію отримали 620,7 тис. автомобілів, з них лише 1,4% - з електродвигуном. Серед стримувальних факторів – відсутність базової інфраструктури. Наразі у нас мало кількість зарядних станцій, особливо коли йдеться про міжрегіональні подорожі. Тому саме підтримка Укравтодору, який відповідає за розвиток державних доріг, є ключовою» — розповідає Олександр Кубраков, Міністр інфраструктури України.

Також Олександр Кубраков наголосив на тому, що з розвитком електромобільності постає питання стабільності фінансування робіт з утримання, оновлення та будівництва дорог. Адже одним із ключових джерел наповнення Дорожнього фонду є справляння акцизу з пального. У випадку з електромобілями, акциз сплачується за реєстрацію, однак надалі їх власники не сплачуватимуть жодного акцизу з пального.

За словами Міністра інфраструктури:

«Розроблений План дозволяє побачити взаємозв'язок розвитку електромобільності та стабільності фінансування Укравтодору. Попередній висновок вказує на те, що хоча частка електромобілів в обсягах продажу є обмеженою, загальний ефект, зумовлений зростанням рівня моторизації, компенсуватиме вплив зростання частки електромобілів на фінансове забезпечення Укравтодору»

Ключові напрямки плану:

  • розвиток мережі зарядних пунктів на автомобільних дорогах державного значення
  • розроблення та впровадження заходів для забезпечення стійкості фінансування доріг
  • сприяння електрифікації транспортних засобів у сфері дорожнього господарства

Укравтодор та Е-мобільність

Укравтодор відіграє провідну роль у забезпеченні реалізації державної політики заохочення електромобільності в Україні.

Проект - частина пакету реформ, що реалізується Укравтодором у партнерстві з Європейським банком реконструкції та розвитку.

Йдеться про 4 ключові напрями:

  • реформу системи закупівель
  • підвищення безпеки руху
  • запуск антикорупційної програми
  • розбудову інфраструктури для електротранспорту
«Станом на 1 січня 2022 року в Україні зареєстровано понад 33 000 електромобілів. Лише торік українці придбали 8 800 авто з електродвигуном. Відповідно до стратегічних цілей держави кількість електромобілів має зрости в рази. Щорічну кількість реалізацій авто з електродвигуном плануємо збільшити у понад 10 разів до 2030 року. Це неможливо без забезпечення доріг належною інфраструктурою для електротранспорту. Розробка Плану заходів допоможе Укравтодору належно втілити як фінансові, так і інженерні рішення для розвитку електромобільності», – коментує Андрій Івко, перший заступник голови Укравтодору.

 У світі панує тенденція збільшення частки електромобільного транспорту. Автовиробники масово переходять з виробництва бензинових авто на виробництво транспортних засобів на повністю електричній тягі. Е-мобільність перебуває на передовому рубежі міжнародної та національної транспортної політики.

Національна транспортна стратегія України передбачає збільшення частки електротранспорту до 75% до 2030 року. Рушійними силами електрифікації транспорту є кілька факторів: енергетична безпека, прагнення знизити загрязнення повітря, а також зниження викидів парникових газів.

За матеріалами mtu.gov.ua
Зелена енергетикаНовини України
Читати в Facebook
G
Читати в Google News
Читати в Telegram

Коментарі

Увійдіть або зареєструйтеся, щоб писати коментарі, задавати питання та брати участь в обговоренні

Зареєструватися